Метрото в Дубай

Метрото – вътрешен изглед

Дубайското метро е чудо на технологията. Tо е напълно автоматично и се управлява от компютър.

Метрото в града има две основни линии – Червена и Зелена. Червената линия е построена само за 4 години, а днес само за един час по нея се движат 27 000 души.

Всеки влак се почиства ежедневно, а веднъж на три дни минава през автомивка, която е специално конструирана за целта и работи наистина бързо – почиства един влак за 3 до 7 минути.

Всички влакове и гари на метрото в Дубай са снабдени с климатици, които поддържат

Метрото – вътрешен изглед

температурата. За да бъде възможно това, на всяка спирка има автоматични врати, които да изолират спирката от тунелите. Всеки пътник в метрото може да се отпусне и почувства комфортно, докато се движи с невероятна скорост по линията на метрото и да се чувства удобно, докато чака следващия влак.

Откриването на първите 10 действащи станции на метрото се извършва с голямо тържество, когато точно в 09:09:09 часа на 09.09.2009 г., когато емир Мохамед бин Рашид ал Мактум официално прерязва лентата.

Скоростно пътуване

Общата стойност на проекта се равнява на 15 милиарда дирхама.
Ако сте изпуснали мотрисата в последния момент, е необходимо да чакате точно 3 минути и 45 секунди до следващата, а в пиковите часове – 7 минути и 30 секунди.
През уикендът, в който е пуснато метрото, на него са се возили общо 1,05,000 човека. Интериорът на метрото се развива около четири теми – Огън, Земя, Вода и Въздух. 41 автобусни линия имат директна връзка със спирките на Червенаталиния.

Работата върху метрото стартира на 05.05.2005 г. .Метрото в Дубай е най-модерното метро в целия свят. За пътниците на метрото се грижат специални екипи по първа помощ и охрана.

Метрото – външен изглед

Разрешение за строежа на метрото получава консорциум от няколко фирми, от които японските Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation, Obayashi Corporation, Kajima Corporation и турската Yapı Merkezi.

Извън фактите, Метрото на Дубай поразява със супер модерната си визия, със скоростта, с която превозва пътници, с лукса и чистотата,които създават впечатление, сякаш сте герой от научнофантастичен филм, сякаш това не е реално и вие сте в симулатор на бъдещето. Каквото впечатление създават всички чудеса на емирството.

Пътуване с метрото е като пътешествие със совалка, скоростта е такава, че кара пейзажа наоколо да лети и създава илюзия, че придвижването не се извършва в пространството, а във времето. Сякаш сте се устремили към новото, непознатото, бъдещето.

Advertisements
Categories: Туристически забележителности | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: