На ски… в пустинята

Сняг в пустинята? В Дубай дори и това е възможно.

Съоръжението отвън

Закритата ски писта Ski Dubai, която е част от един от най-големите молове в света – Mall of the Emirates, функционира от ноември 2005 г.Комплексът включва висока 8 метра планина с площ 22 500 кв.м. Има пет склона с различен наклон и трудност за скиорите.  Дължината на най-дългото трасе е 400 метра с денивелация 62 метра, като има и писта с дължина 90м., която е предназначена само за каране на сноуборд, а също и специални писти за спускане с шейни.

Това е третата най-голяма закрита ски писта в света, като за нея се използват 6 000 тона сняг.

За удобство на скиорите пистата е оборудвана със ски влек и със седалков лифт.

Съоръжението отвътре

В „Ski Dubai“ има още снежен парк с ледени пещери с ледени висулки и веещ мразовит вятър, а посетителите могат да пишат с пръсти на заскрежена стена.

Изключително ефективната изолация спомага вътре в комплекса да се поддържа температура от −1 градуса през деня и −6 °C градуса нощем, когато се произвежда изкуственият сняг за пистата. За сведение- външната температура достига до +48 градуса по Целзий.

От Дубай подготвят още по-грандиозен ски комплекс на име Sunny Mountain Ski Dome, чието изграждане ще струва 18 млрд. долара. Той ще разполага с въртяща се ски писта на изкуствена планина, в която ще вали сняг и ще има бели мечки.Строителството започна през февруари 2006 г., но засега все още няма обявена дата за откриването на съоръжението.

Едно от кафенетата в комплекса

Любопитно– когато строителите транспортирали ски-съоръженията и ски-екипировките, на път за Дубай, на митниците се чудели да не са се объркали нещо- ски в пустинята!?!

Advertisements
Categories: Забавление | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: